2024. április 15., hétfő

13.LasT?!Maybe

 Itt közben tombol a nyár,bár látom otthun is.38 fok körül van,s ez még fokozódik-azt mondják,h. itt is erősebbek a nyarak,magasabb a napi átlag hőméséklet.Március,április,május,június kp.ig a nyár,aztán júli,aug,szept,okt. kp.ig a monszun ideje-a végét még elkaptam a jövetelemmel-s végül a 3. évszak volt,van,lesz a száraz tél,a maradék nov.,dec.,jan,február.

Jó volt megélni ezt a kb 7 hónapot,bíz lassan búcsúzom.

Izgalmas volt belekukkantani kicsit mélyebben az "egzotikus,fantasztikus,varázslatos..." jelzőkkel illetett különös világba az összes gyönyörűségével és ellentmondásával,szép-jó koncertélményeivel,a fanatikus csoport támadásával a bázis-helyemen a Lalit Kala Kendrában-mondjuk ezt kihagytam vón,de ez a kemény valóság errefelé manapság-a diákok klassz figyelmével együtt,a kollegák,tanár-zenészek nyitottságával,s a mindennapi emberek kiváncsi rá(m)csodálkozásával,nehéz sorsával,vallási fűtöttségével,időnként gyerekes,v éppen értetlen,ritkán negatív reakcióival,lüktető hétköznapjaival-a nyomorral,a hajléktalansággal,a polgári középosztály kvázi jólétével,s a "ricsmen" kivagyiságával,bájával...találkozni egyaránt.Mindent egybevéve továbbra is igen szerethető világ ez,ahol időnként megmagyarázhatatlan vonzalom ejti az embert rabul-ahogy újdonsült brazil batátommal is megállapítottuk,aki Sao Pauloból jött ide szankszkritot,meg tamil,urdu...nyelveket tanulmányozni.Nevezhetjük akár spiritualitásnak,de inkább maradnék a földön,a natúr élmények külső-belső varázsánál!(?)Vmi ilyesmi...

Még elvarrom itt a szálakat,oszt lassan haza röppenek,ha igaz.

A norvég-angol-marathi-magyar nyelvek hálózatában készült dráma zenémmel igen jól sikerült-erősen pozitív fogadtatásban volt részünk a 2 campus-os és a 2 városi színháztermi előadás alkalmával,s a reakciókat lemérve.A napokban még stúdióba vonulunk és fölvesszük a nem kevés zenét a hangszeres és színész-énekes kollégákkal.

S hogy el ne feledjem erős élményemet: voltam Bengaluruban Sanjeev Korti szitárosnál,aki 2 napig vendégül látott-ztán 2 nap szeperát ismerkedés a hellyel-s akit az Ördögkatlan fesztiválon újra láthattok-hallhattok idén tablásával.

Rama Chobe hegedű-gurumtól már elbúcsúztam-tablás zenészével eljátszottuk a tanult raga-kat,bizony többféle tala-ban (ritmusképletben) kaptam dallamokat,így játszom 16,10,12,7,6 beat-es ragakat egyaránt.(tintal,japtal,ektal,rupaktal,dadra) egyelőre magyarosan,de igyekszem élni,használni az itt fölszedetteket szaGmailag ugye.

S lesz még egy klassznak ígérkező est,ha minden igaz: a Pariwar (Család) nevű hegedű-iskolában és szentélyben western-musicot tartottam hétfőnként,s szerda este résztvettem a holy "Badzsin"-jükön,ha jól írom.Most készülünk a fiatalokkal,akik igen ügyesen megtanulták a műveket,hogy bemutassuk az egyik ilyen "szelebrésün"-esten azokat.

A műsor: Bach-Üdv rád 2 szólam,Vivaldi-Négy évszak,Tél-Largo,Mozart-Varázsfuvola,Bűvös csengettyű/2 szólam + Pariwar Blues tőlem.Izgulok miattuk,értük.Büszke vagyok rájuk-nna,akárhogy is sikerül-mondtam nekik,h. a zenéért,magunkért muzsikálunk-persze szerepelni fog/nak/unk.

Ha vmi számvetést akarok tartani,úgy a kezdeti kultúrsokk és szorongató létből,a dolgos időkön,s szerzett kapcsolatokkal,melóval,kíváncsi érdeklődéssel és aktív tevékenyen eljutottam a megismerés és az oldott,mélyebbre látás minőségi állapotába.Persze korántsem mondom,h. hú de kiismerem magam az indiai szokások,életmód,magatartás...terén,hisz itt kéne élni ahhoz,v. sokszor jönni még,de valamelyest föltárult előttem ez a világ.

S amiért jöttem elsősorban,a zenék struktúráját átlátni vélem,de megfejteni,megélni hagyom nekik,az itt élőknek.Ebből lesz valami szakmai beszámoló biztosan,de a lényeg továbbra is náluk marad-szépjó,erős kincsük van,ősi,mély,mai-akkor is ha amúgy egészen más zenéket is hallgat a populáris többség.De megvan az északi/hindusztáni klasszikus zenének és a déli/karnatikus muzsikának is a közönsége és fesztiváljaik,s akkor még nem említettük a folkzenéjüket,s a ghazal műfaját...(igyekszem bővebben kifejteni majd a "hivatalos" ö.díjas resume-mban)

S a társadalmi folyamatok,szokások-több minden,mint 100 éve nálunk,közben lüktet a 21. sz.,s a nem létező kasztrendszer nagyon is létezése...hm,összetett dolgok ezek-hagyom ehelyt.

Köszönöm az ideiglenes befogadást,az őszinte érdeklődését az ittenieknek,s a kitárulkozást,hogy  bepillantást kaphattam e létből.Nehéz ezt szavakkal kifejezni-nem is próbálkozom tovább.

Dányivad/shukria/nánri...

Namas/te/kar!

Lassan készülök...Hunba-jöjjön,aminek jönni kell.


 

+ after India

 ...az Air India Express nem akar fizetni,most ügyvéddel próbálkozunk... Csillu-csellómat szépen felújította-megcsinálta hangszerész mester ...