2024. május 4., szombat

Epilógus/13+1

 Bizony nem volt egyszerű hazajutnom.Valahogy nem engedett könnyen el India.Először is Dubai fele volt jegyem,s Kairó,Budapest.Muscatig jutottam,mert az óriási esőzés miatt elázott Dubai,mint kiderült nem fogadott gépeket,így visszafordult a gép Púnéba.Elképzelhető az a fanyar,nehéz,bosszantó érzés,ami kísért,miután elbúcsúztam Bharat-in,s másnap hajnalban megint ott tolom kifele teli kocsim.Újra kitöltették velem a migráncsos belépő cédulát, s megérkeztem Indiába.Később fölhívtam a profot,h. megint itt vagyok-olyan Örkényes (Tóték) szituban találtam magam.Még nem adták ki a szobámat,ott volt az ágyneműm,a kisrezsóm,s néhány maradék tárgyam a 38 fokban.A nap alváspótlással,pénzszerzéssel (buktam az utat rendesen),új hazaút találásával telt.Sikerült egy hosszú,3 átszállásos visszautat lelnem Bengaluru-Kannur-Rhijad-Bp. irányában,mint kiderült nem szerencsésen.Vigyázat,Szaud-Arábiába tranzit/átutazó vízum köll,hiába hogy csak pár órát töltesz a reptéren-viszont 1 évre érvényes,nem biztos,h. élek vele.

S ezután jött a fekete leves.A bőröndöm mellett találtam a keménytokos (a Radnótisoktól,főként Pál Andristól kaptam a 60. szülnapomra) csellóm összetörve.Az üvegszálas tok átszakítva,bele kilógva,kb. 160 éves hangszerem nyaka kiszakadva a testéből,feje eltörve,a csiga darabokban.Csúnya emberi mulasztás,h. nem vigyáztak rá,tették félre,hatalmas ütést kaphatott egy brutális bőrönd,v. láda...rádobásától.

A majd sírásos döbbenetből,sokkból fölocsúdva fölvetettem a jegyzőkönyvet,fotók készültek,s egy hivatalos sajtpapír társaságában várom a kártérítést.Közben a hangszerész már dolgozik a hangszeren,a teste nem sérült,de fölfele újra köll építeni vén,sokat tapasztalt Csilla-csellóm.Már vannak előadásaim,unokahúgom jóságából kölcsön hangszerrel teljesítve.

Hát így jáRTam.Nem tudom köll-e fatalista módon kérdeznem,kutatnom,h. mért történt mindez,lehet csak az események szerencsétlen összejátszása mindez,mindenesetre nem jó vég.Újra kell építeni saját hazai egzisztenciám is kultur-kukucska után-szép föladat...

Persze az ottani élmények az enyémek,összetörni nem lehet-bennem lebegnek,emésztődnek tovább-neki is állok lassan az ösztöndíj intézményének szánt szakmai beszámolónak.

Van mit írni,földolgozni.Hálás vagyok érte.

+ after India

 ...az Air India Express nem akar fizetni,most ügyvéddel próbálkozunk... Csillu-csellómat szépen felújította-megcsinálta hangszerész mester ...