2023. szeptember 29., péntek

3.

Selyemakác,ráhajlik az új szobám folyosó korlátjára.Kedvencem,régi pécsi albérletemre emlékeztet-ebből is sejtem,h. (jó) helyemen vagyok.Igen,flóra és fauna:itt vhogy dúsabb,zöldebb minden (pedig nem a szomszéd kertje🤓).Pirosas,narancsos virágok nagy zöld-tengerben.S a hangok,különösek.Bogaraktól,madaraktól,amilyeneket itt látok-hallok először.A helyi békák vmi különös permanens kattogásban.Spéci akusztikát adnak az estének.Hacsak el nem nyomja a végére ért Ganesha-feszt. utolsó dobbanása,1000 Wattok robaja.A campuson is elbúcsúztak a fiatalok-is-a bőséget,újjászületést,boldogságot...teremtő istentől idénre.Most csak figyeltem a hangos,lézeres,fényvarázsos kavalkádot,ahogy a hagyomány és a kortárs módi ezt megmutatja.

Új,kisebb szobába költöztettek,ahol nincs hűtő,konyha,mosógép,viszont van ventillátor és hangyák,néha gyík...

Várom a rektorom,h. komfortosabb szállást intézzen-fontos a bázis minősége,ugye.

Nna de milyen jót zenéltünk tegnap mesterekkel.Rama Chobe neves hegedűsnél voltam,aki a Suzuki-módszer követője-az  iskolájában,ahol Ganesh Tanwade-val,a tablásával fogadott.Óriási élmény volt,majd 2 órát csüngtem játékukon és beszéltük az elméleti hátteret tea mellett.Magam is igyekeztem muzsikálni velük,hisz bíztatott a zeneguru és igen jól esett,amikor egy raga szerkezetét sikerült megértenem és a témát csellózni,énekelni-akkor nagy mosolyogva együtt örültek velem...Úgy tűnik,h. lesz folytatás,nem vitás.

Nagyon felvillanyozott a még mindig sok időm csúcson való eltöltése szaGmailag-ugye.

Várom a koncerteket,találkozásokat,a suli-lét felpörgését.Ott 2-án lesz az ifjak zenélése...

👌🎻🌻

2023. szeptember 28., csütörtök

Ganesha arat még 2-3 napig

 https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&

Micsoda nap-őrült,permanens doboló kórus szabályos ritmusképletekkel és traktor vontatta szent szobor élőkkel,v. teherautón a bálvány,előtte férfiak,majd nők felszabadultan táncolnak az iszonytató hangerőre,óriási nemtom hány wattos hangfalakból dübörög a mai popindus zene,v. épp a Bellaciao begyűrűzött témája...Vki kérdezett Ganesharól-úgy tűnik,h. közkedvelt,új barátom szerint legnépszerűbb istenség,akit minden évben ilyen tájt ünnepelnek 8-10 napon át.Ő az új kezdet,a bőség,a szerencsés anyagi lét...istene 4 karral és elefánt fejjel,de pontosan itt az ehelyt korrektnek tűnő wikipédiás leirat,plíz:

url=https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Gan%25C3%25A9sa&ved=2ahUKEwjgwKPd8s2BAxWIr1YBHUuCDpsQFnoECBEQAQ&usg=AOvVaw1a2XqoFnIbNNGDhAY6Oast

Most abbahagyom,mert a telefonomon nyomkodok,vmi módon nem tom megosztani a netemet a laptopomon,majd vmikor a suli wifijével ott folytatom.

Még annyit,h. előtte voltam az állatkertben,ami egészen más,mint nálunk,nagy zöld területen,s láttam messziről oroszlánt,bengáli tigrist és elefántot,közelről pitonokat,kobrát,krokodilt,aguanat...Good nighT!

2023. szeptember 27., szerda

Elsőnek

Emberek,barátim,ismerősök!Bíz elkezdem írni ezt a blogot itt Indiában,mert egyelőre kevés a dolog és sok az "alone".Meg tán izgalmas lehet ottHun az általam megélt itteni lét "közvetítése"...Köszönöm,ha olvastok,tán hezzászóltok!

Igen nagyon vágytam vissza ide,miután az elmúlt ősszel jártunk itt Háy Jánossal.Négy Petőfi előadásunk volt Delhiben,Mumbaiban,Thrissurban,majd újra ÚjDelhiben.

A mumbai föllépéshez közel esett Púne (használják a Pune és a Púna neveket is).Valcz Péter tartott itt színházi workshope-ot néhány éve,akivel régi jó szaGmai és baráti kapcsolatom van,hiszen a Pál Andrisos Kezdhetek folytatódni c. Petri-estünket ő rendezte,vele válogattuk a verseket.Szóval le volt levelezve Praveen Bhole rektor-prof.fal az érkezésem,mert költő úr enkább pihengélt,ill. várost nézett volt nevén Bombeiben.

Autót küldött értem a főnök,miután kiderült,h. hajnalban kéne kelni és hosszú idejű vonatozás várna ránk.Most én tartottam úgymond workshope-ot nekik csellómmal és bíz óriási benyomást tett rám anyitottságuk,a kíváncsiságuk és együttműködésük.Nna most ennyi,mint a krimiben tán.Jön értem új ismerős motorral,h. a Ganésha-ünnep utolsó napján elmerülhessek ebben a döbbenetes forgalomban,különös kultúrában,ahol a mélyszegénység és az ősi kultúra,a vallásos bálvány az egyetemi léttel,a középosztály ritka kávézójával... kontrasztál,s ahol a campust fegyveres katonák védik,s ugrani köll a mopedek elől az őrült forgalomban...Nna menek.Jóket Nektek.is!

+ after India

 ...az Air India Express nem akar fizetni,most ügyvéddel próbálkozunk... Csillu-csellómat szépen felújította-megcsinálta hangszerész mester ...